NÀr barnen var smÄ och vi hade en Au-pair frÄn Frankrike utbrast hon, efter att ha genomlevt det första födelsedagskalaset: Nu förstÄr jag varför alla barn ser fram emot kalas sÄ mycket hÀr. Inte för att nÄgra av de barnkalas jag upplevde i Paris var sÀrskilt trÄkiga, men enligt henne var det nÄgot alldeles extra med lekar, tÄrta och fiskdamm.

NÄja, nu har ju barnen som sagt blivit större och det kanske Àr fel att tala om barnkalas, men flera av de saker vi gjort hÀr i Bryssel lÀmpar sig för bÄde smÄ och stora. Förra Äret hade vi kalas hos "Ma ChocolatiÚre". JÀtteroligt med chokladtillverkning dÀr man tillverkade sin egen godispÄse och himmelsk chokladkaka till tÄrtan efterÄt. Det krÀver förstÄs att man tycker om choklad. Men gör barnen det, sÄ Àr det en höjdare. Kalasen kan hÄllas bÄde pÄ engelska och franska. Jag tror man kan ha sÄdana chokladkalas hos de större tillverkarna ocksÄ, men dÄ Àr det genast mycket dyrare. För tyvÀrr kostar ju kalasen en del. Vi har alltid varit emot att kalasen ska kosta och de flesta barnkalas vi haft har varit hemma hos oss med lekar och annat, eller för all del picknick utomhus med fotboll. Men sedan vi kommit till Bryssel har vi haft en del kalas "pÄ lokal".

Det senaste kalaset avhölls pÄ bowlingen Crosly. Enormt populÀrt bÄde bland vÄra barn och deras gÀster. NÄgot mer anstrÀngade för förÀldrarna dock. Kalaset inleds antingen med tÄrta och sÄng eller med ett bowlingparti nÀr dessa bÄda moment Àr avklarade sÄ ÄterstÄr Q-zar, ungefÀr som paintball fast man skjuter med nÄn typ av ljus. Det gör inte ont alltsÄ. 15 minuter springer tvÄ lag runt i en labyrint och skjuter pÄ varann. Att det hela skulle vara en hit för 12-Äriga pojkar tvekade vi aldrig pÄ förra Äret, men att det skulle var lika "awsome" för 10-Äriga flickor (alltsÄ Ärets kalas) hade vi nog inte riktigt vÀntat oss. Men tjejerna hade nÀstan roligare. Varför det Àr jobbigt för förÀldrarna? Jo, Crosly Àr jÀttestort, 3 vÄningars bowling, med massor med folk och musik pÄ högsta volym. Jag som gillar att sitta hemma i tystnaden fÄr nÀstan torgskrÀck. Men som sagt samtliga barn har tyckt att det Àr utmÀrkt roligt.